top of page

Greenwashing i EU! Hur kärnkraft och naturgas skulle kunna ta finansiering av förnybar energi

Europeiska kommissionen, ansvarig för att föreslå ny EU-lagstiftning, har kommit ut med planer på att märka förorenande energikällor som "gröna". Om dessa planer går igenom kommer energiproduktion från naturgas och kärnkraftskällor att definieras som "gröna" källor, samma definition som gäller för verkligt rena källor som vind- och solenergi.


Detta är viktigt eftersom definitionen används för att fördela medel till projekt i hela EU. Genom att märka dessa icke-förnybara källor som "gröna" kommer de att få tillgång till finansiering öronmärkt för utveckling av källor till ren energi i hela EU.


Dessa kontroversiella planer gjordes ännu mer ogillade av tidpunkten för deras frigivning. Planerna lämnades in timmar före deadline, i vad vissa kallar en natt- och rökoperation. Dessa planer anses allmänt av ledarna vara emot målen att införa hållbar energi till EU och TESUP håller med!


Vissa länder som Frankrike och Tjeckien stöder planerna utifrån att länderna är mycket beroende av kärnenergi.


TESUP håller med vissa politiker som tror att dessa nyligen planerade definitioner kommer att försvaga fallet med förnybar energi och bromsa EU:s framsteg mot ett nettoneutralt kraftgenereringssystem. TESUP hoppas att dessa nya förslag kommer att vändas inom en snar framtid.bottom of page