top of page

Dyk ner i det djupblå nöjet: Vi firar Världshavsdagen!

Hallå där, alla havsälskare! Det är den tiden på året då vi samlar våra simfötter, solkräm och en känsla av äventyr för att fira de stora och inspirerande underverken i vår planets fantastiska hav. Det stämmer, det är Världshavsdagen! Så ta din virtuella snorkel och förbered dig på att dyka ner i en rolig blogg som kommer att berätta en hel del fakta om haven:- Visste du att jordens oceaner täcker över 70 % av dess yta?


- I havet finns den längsta bergskedjan på jorden, Mid-Ocean Ridge. Den sträcker sig över 40 000 mil och slingrar sig genom alla de stora oceanerna, vilket gör den längre än Anderna, Klippiga bergen och Himalaya tillsammans!


- Har du någonsin hört talas om "Dumbo"-bläckfisken? Denna bedårande varelse, som fått sitt namn efter Disneyfiguren, har öronliknande fenor på båda sidor av huvudet, som den flaxar med för att simma graciöst genom vattnet. Det är bara ett exempel på de många otroliga och mångsidiga arter som lever i havsdjupen.


- Stora barriärrevet, som ligger utanför Australiens kust, är så stort att det kan ses från rymden! Det är världens största korallrevssystem och sträcker sig över 1400 sjömil och hyser ett enastående utbud av marint liv.


- Haven är också hem för några förvånansvärt gamla varelser. Grönlandshajen kan till exempel leva i över 400 år, vilket gör den till ett av de mest långlivade ryggradsdjuren på planeten. Dessa uråldriga hajar har simmat i Arktis kalla djup så länge!


- Vi tänker ofta på havet som blått, men det kan också ha andra fantastiska färger. Röda havet, till exempel, har fått sitt namn från de tillfälliga blomningarna av rödfärgade alger som ger vattnet en rödaktig nyans. Dessutom kan vissa bioluminescerande organismer förvandla havet till en gnistrande ljusshow på natten, med glödande vågor och spår när de rör sig.


- Havet är otroligt djupt. Om du skulle dyka till botten av Marianergraven, den djupaste delen av havet, skulle du till och med komma djupare än Mount Everest! Marianergraven når ett otroligt djup på cirka 36 000 fot.- Har du någonsin undrat hur mycket av jordens syre som kommer från havet? Ungefär 50-80 % av det syre vi andas produceras av marina växter, t.ex. växtplankton, sjögräs och alger.


- I havet finns otaliga sjunkna skatter, inklusive skeppsvrak och försvunna städer. Ett anmärkningsvärt exempel är staden Atlantis, en legendarisk öcivilisation som sägs ha sjunkit under vågorna för tusentals år sedan. Även om dess existens fortfarande är ett mysterium, väcker tanken på en förlorad stad gömd i djupet fantasin hos många.


Dessa roliga fakta är bara en droppe i havet av fascinerande information som den marina världen har att erbjuda. Världshavsdagen är ett perfekt tillfälle att utforska och upptäcka mer anmärkningsvärda fakta om våra hav och uppmuntra till en djupare förståelse och uppskattning för deras skönhet och betydelse i våra liv.


Kom ihåg att varje dag kan vara en möjlighet att hedra och skydda våra hav, men på denna speciella dag ska vi skapa vågor av positiv förändring som sprider sig över hela världen. Glad Världshavsdag!

bottom of page