Nasa Spacecraft crashes into an asteroid tonight

Nasa rymdfarkost kraschar in i en asteroid i natt

NASA:s Double Asteroid Redirection Test (DART) kommer att kollidera med Dimorphos som är en liten asteroidsatellit som upptäcktes 2003. Det är den mindre planetmånen i ett synkront binärt system med 65803 Didymos som primärasteroid. DART , självkörande självmordsfarkost, är det första uppdraget någonsin tillägnad att undersöka och demonstrera en metod för asteroidavböjning genom att ändra en asteroids rörelse i rymden genom kinetisk påverkan. Detta uppdrag av DART är ett test av NASA:s förmåga att uppnå en kinetisk påverkan på en asteroid och observera asteroidens svar, det är ett globalt planetariskt försvar.

NASA lanserade rymdfarkoster för att testa tekniken den 24 november 2021 som kommer att ändra deras banor genom att träffa asteroider som riskerar att träffa jorden även om de inte är riskfyllda för närvarande men de är nära jorden. Som en del av DART-uppdraget avfyrades rymdfarkosten placerad på SpaceX Falcon 9-raketen från Space Force Base.

Det konstaterades att asteroiden inte är avsedd att sönderfalla helt i och med nedslaget, som är planerat att ske 11 miljoner kilometer bort från jorden. Man kommer att försöka ändra asteroidens omloppsbana med anslagshastigheten.

Varför det här uppdraget är viktigt beror på att det verkligen är svårt att träffa ett väldigt litet föremål i rymden, och nu är det på väg att uppnås. Och om det kan lyckas menar jag DART och Dimorphos ansluter som planerat, den lilla asteroidens bana kommer närmare den större Didymos. Dimorphos är solid och DART skär bara en liten krater, sedan kolliderar två objekt och klibbar ihop. Eftersom DART rör sig i motsatt riktning av Dimorphos, kommer det att minska en del av asteroidens vinkelmomentum, vilket får den att närma sig och accelerera mot Didymos. Det är ett av de två alternativen. Och det andra alternativet är att Dimorphos omloppsbana kommer att sjunka ännu närmare Didymos om Dimorphos är mer som en hög med spillror som hålls samman av gravitationen, då kommer nedslaget att skapa en djup krater och skicka en skur av skräp som flyger ut i rymden.

en bild av en asteroid

Tror du att DART kommer att lyckas med det här uppdraget och kommer det att träffa asteroiden eller inte?

Hur som helst kommer vi att bevittna en historisk tid! Universum och vetenskapen är fulla av fantastiska ögonblick!

Låt oss titta på kollisionen i NASA:s livesändning klockan 19:14 östlig tid idag. https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg

Dessutom kommer Hubble Space Telescope, James Webb Space Telescope och LICIACube att ta bilder av kollisionen.