sustainability and Julia Hailes

Insikter om hållbarhet från en känd brittisk författare och miljöpartist Julia Hailes

Idag har vi en mycket viktig gäst i vår blogghörna - Julia Hailes. Hon är en berömd brittisk författare och miljöaktivist som har skrivit eller varit med och skrivit 9 böcker, inklusive den berömda "Green Consumer Guide" som såldes i över 1 miljon exemplar. Hon håller tal vid många olika evenemang och kampanjer för att öka medvetenheten om miljöfrågor. Vi hade en mycket trevlig intervju med henne om hur hon började sin karriär, hennes ren-energi-relaterade handlingar och projekt, hur hon stötte på TESUP och hur vi kan samarbeta med henne. Låt oss börja!

Hej Julia, vi är verkligen glada över att ha den här intervjun med dig. Tack för att du är med. Låt oss börja med vår första fråga: Vi är nyfikna på hur du började din miljökarriär. Vad fick dig att gå i den här riktningen och hur började din resa?

Det var ett avgörande ögonblick som fick mig att tänka att jag verkligen behövde göra något. I början av 1980-talet åkte jag till Sydamerika och befann mig i västra Brasilien, i Mato Grosso. Det är en underbar del av världen med skogar och våtmarker – och tillsammans med vilda djur.

Men när jag stod och tittade på regnskogarna som sträckte sig i fjärran, hörde jag ljudet av motorsågar och insåg att den spanska familjen jag bodde hos höll på att hugga ner skogen. Detta var katalysatorn för mig att bli miljöpartist - och i synnerhet fick jag mitt uppdrag att rädda regnskogarna.

Det var i början av 80-talet - vi är nu i 2023 och vi gör det fortfarande. Även på en resa nyligen var jag tvungen till Indonesien, jag kunde se människor bränna växtligheten och det krossar mitt hjärta. Förstörelsen är enorm och den har enorma effekter på klimatförändringar och biologisk mångfald.

Det är verkligen fruktansvärt, och det är så viktigt att ha så många passionerade miljöpartister som du som möjligt för att vända utvecklingen. I dagens värld finns det många kända termer som hållbart boende och att vara miljövänlig. Med dina egna ord, kan du förklara vad hållbart boende innebär och hur människor bör agera för att ha en hållbar livsstil?

Idag har hållbarhet blivit ett riktigt vanligt ord, men när jag först började som miljöpartist 1986 var det inte allmänt förstått. Enkelt uttryckt handlar det om att kunna leva utan att förbruka mer resurser än vad planeten kan producera och fortsätta att producera för alltid. Tyvärr har vi inte gjort det på länge.

Vi måste lägga tillbaka saker. Idag handlar det inte så mycket om hållbarhet utan fokus ligger på förnyelse – hur vi inte bara kan sluta förstöra det vi har utan framför allt lägga tillbaka det vi förlorat.

När människor tillfrågas om vilka miljöåtgärder de vidtar nämner de ofta återvinning. Men om vi ska ta itu med frågorna som rör vårt slösaktiga samhälle måste vi minska mängden avfall vi producerar, använda återvunna produkter, ersätta produkter med tjänster och mycket mer. Detta beskrivs ofta som den "cirkulära ekonomin" som kopierar naturen där det inte finns något avfall.

Jag håller helt med dig, vi bör inte bara fokusera på hållbarhet, utan vi bör också fokusera på förnyelse. Kan du berätta om vad du gör hemma?

Jag skulle vilja nämna några saker som du kanske inte är bekant med snarare än några uppenbara saker som många andra människor gör.

Men innan dess är en viktig sak att förstå vikten av vad vi gör för att skicka ett budskap till regeringen och företagen om våra prioriteringar – och vad vi vill förändra. Detta var en mycket viktig del av vår ursprungliga Green Consumer Guide Book - att samla allmänheten och få dem att pressa företag att ändra vad de gjorde. I det avseendet var det otroligt lyckat.

1987, när jag först ringde stormarknaderna för att fråga om deras gröna politik, visste de inte vad jag pratade om. Bara ett år senare, efter utgivningen av Den gröna konsumentguiden, ringde jag dem igen för att fråga vad de gjorde – och de hade alla anställt någon för att ta ledningen i hållbarhetsfrågor. Wow. Det var ett tydligt tecken på att de visste att "gröna konsumenter" var deras kunder och att de lyssnade på dem.

OK, så här är några av de saker jag gör. Till att börja med har jag blivit en mycket aktiv turist. Jag har inte en helt avkopplande tid på semestern eftersom jag utmanar hotellen på vad som händer med deras avlopp och vad de gör när det gäller bevarande eller var de lägger sitt skräp.

Jag använder LED-lampor, jag återvinner allt jag kan återvinna och försöker använda återvunna produkter så mycket jag kan. Jag ger bort många saker på Facebook Marketplace eller till lokala välgörenhetsbutiker, varje gång jag kastar ut något tänker jag alltid på alla möjliga sätt för någon annan att använda det. Vi har elbil och använder elcyklar. Och vi ger våra djurfoder som är gjorda med insekter, som har ett mycket lägre koldioxidavtryck än köttbaserade livsmedel.

Så det finns några saker vi gör som en familj, men den sista jag skulle vilja prata om är investeringen och välgörenhet. Min yngste son har tagit över förvaltningen av min pension med fokus på det som kallas ESG-investeringar (Environmental, Social, Governance). På välgörenhetsfronten har jag anmält mig till Global Returns Project, som är ett utmärkt initiativ som uppmuntrar människor att donera en mycket liten andel av sina totala investeringar till "bäst i klassen" klimatorganisationer. En som jag särskilt tycker om att stödja är Client Earth, som stödjer advokater som upprätthåller miljölagar och hjälper regeringar att utveckla effektiva miljöpolicyer.

Jag har också anmält mig till en organisation som heter "Ge som du lever". Det betyder att för de flesta köp jag gör online kan jag donera till en välgörenhetsorganisation som jag väljer. Det är en av de saker som när du väl har ställt in det inte kräver några ytterligare åtgärder utan lägger till det du kan bidra med. Jag tycker att jag borde skriva en blogg om alla olika sätt man kan investera eller donera för att stödja planeten. 🙂

Du är en fantastisk miljöpionjär, Julia, det finns massor av saker som vi alla borde lära oss av dig. Du berättade för oss om ditt hållbarhets- och miljörelaterade agerande. Hur är det med ditt förnybara energisystem hemma? Vad är dess nuvarande status och hur skulle du vilja utöka den ytterligare?

Vi hade nio års byggnadsarbete i vårt hem i Dorset, vilket inkluderade totalrenovering av några gamla gårdsbyggnader och skapandet av ett komplex. I processen att göra det installerade vi 3 massor av solpaneler, en luftvärmepump och två olika typer av termostatkontroller.

Den verkliga utmaningen med tekniken kring förnybara energikällor är att de hela tiden förbättras och det är ganska svårt att veta när man ska ta steget och lägga upp dem för nästa år kommer det förmodligen att finnas nya som ger dig mer kraft till lägre kostnad. Men vi tog risken och satte 10kW solpaneler och en luftvärmepump för uppvärmning av vår nya stora byggnad genom golvvärmen. Luftvärmepumpen har varit en blandad framgång eftersom den inte var korrekt inställd och vi försöker fortfarande fixa den.

En viktig del av utmaningen med dessa saker är att bygga ett system som verkligen är integrerat. Även om jag är ganska kunnig om dessa saker möter jag fortfarande många tekniska utmaningar. Olika företag kommer att rekommendera sina produkter, men det är inte lätt att sammanföra alla olika komponenter och få dem att fungera sömlöst. Även när du har installerat tekniken måste du ta beslut om vilken energileverantör, vilken taxa du vill ha, hur du ska vara energieffektiv och vad du kan göra för att undvika att använda el under högtrafik.

I vårt tidigare föredrag nämnde du att du planerar att utöka ditt energisystem ytterligare och lägga till fler solpaneler och vindkraftverk. Kan du berätta lite mer om din expansionsplan?

Vi planerar att sätta in fler solpaneler och ett TESUP-vindkraftverk. Jag har alltid tänkt vilken härlig idé att ha ett litet vindkraftverk som snurrar iväg på taket. Men de tidigare alternativen jag ansåg var inte genomförbara och skulle inte ha genererat tillräckligt med ström. Men jag känner att TESUP-vindkraftverk är olika, så jag skulle vilja prova en och se hur den fungerar.

Samtidigt planerar vi också att lägga till fler solpaneler på vårt tak och även något som kallas "avledare" för att kunna använda en del av den förnybara energin för att värma upp vårt vatten genom el, vilket innebär att vi då kommer att vara använder mindre olja (vi har en oljepanna).

När vi installerade solpanelerna undersökte vi att sätta i ett batteri för förvaring, men det var väldigt dyrt och lagrade relativt lite ström. De är fortfarande dyra, men jag tror att de är mycket effektivare, så det finns också i våra planer.

När jag flyttade till vindturbiner blev jag först kontaktad av TESUP angående deras vindturbiner, så jag letade upp dem och blev verkligen imponerad av enkelheten i deras design. För närvarande väntar vi på att få en licens från rådet för att lägga till extra förnybar energi – vi hoppas dock att få det snart och kommer att fortsätta med installationen av både TESUP-vindturbinen och ytterligare solpaneler.

Ditt fall kommer att vara ett gott exempel för alla som vill bygga ett förnybart energisystem i hemmet. När du väl har installerat ditt TESUP-vindkraftverk och fått nästa del av ditt system att fungera, skulle jag gärna besöka dig och se ditt hybridsystem på plats så kan vi göra en andra intervju med dig.

Det skulle jag verkligen vilja. Jag skulle också vilja sätta upp en instrumentpanel. Jag skulle vilja gå in på en webbplats och se all data för vår el- och oljeförbrukning, samt hur mycket vi genererar från vind och sol. Genom att koppla all information på ett ställe kommer jag att kunna få en tydlig uppfattning om mitt koldioxidavtryck och kunna räkna ut hur jag kan minska det ytterligare.

Detta kommer också att hjälpa mig att öka medvetenheten om ren energi och ge råd om det bästa tillvägagångssättet. Det är också viktigt att kommunicera det till andra människor för deras medvetenhet och engagemang i ren energirörelsen.

Låt oss ändra lite riktning samtidigt som vi fortfarande är inne på ämnet förnybar energi. Storbritannien och vissa europeiska länder är ganska långt framme när det gäller tillämpningar av förnybara energisystem och att sätta aggressiva mål för att generera all el från rena energikällor så tidigt som möjligt. Ur din synvinkel, vilka är de saker som regeringar gör rätt, och vad bör de ändra eller förbättra?

Det pågår en stor diskussion om vind på land. Statlig lagstiftning gör det otroligt svårt att installera fler landbaserade vindkraftverk. Många människor har också varit ganska motvilliga till tanken på att ha vindkraftverk nära sig. Den goda nyheten är att detta tänkesätt börjar förändras när människor inser att detta är en så lättvinnlig lösning.

En annan fråga är att vindkraftverk inte bara behöver installeras på vackra lantliga platser - varför inte placera dem längs sidorna av våra motorvägar? På samma sätt, om du tittar på solpaneler, varför uppmuntrar inte regeringens politik alla lager att sätta solpaneler på sina tak?

Tidigare jobbade jag på ett väldigt stort företag som hade många lager. De satte några solpaneler på sina tak, men bara tillräckligt för att försörja sina egna energibehov. Det handlar om exportfrågan. För närvarande, om du producerar mer solenergi än du behöver, är det svårt att få någon rimlig avkastning på det du exporterar. Det gör att det installeras mycket mindre förnybar energi än vad som borde finnas. Vi måste förändra denna dynamik och börja sälja till andra – och detta bör stödjas av regeringen.

Det andra negativa som regeringen fortfarande gör är att lägga mycket pengar på att subventionera fossila bränslen. Tanken på att stödja den nya kolgruvan i norra England är helt chockerande. Jag måste erkänna att jag inte är särskilt imponerad av regeringen i dag – det finns mycket mer som de skulle kunna och borde göra. Och de måste vara mycket mer kreativa och ta ett mer holistiskt tillvägagångssätt.

Vi har redan pratat om många initiativ du har tagit itu med inom området ren energi, men eftersom du är en viktig ambassadör inom detta område, finns det några andra aktiviteter som du skulle vilja nämna?

När jag började tänka på förnybar energi för över 30 år sedan var rådet att välja solvärme för vattenuppvärmning snarare än att installera solceller för att producera el. Nu har det vänt och solceller är det rekommenderade alternativet - även för vattenuppvärmning. Det fina är att när ditt vatten är varmt kan elen användas till allt annat. Tillsammans med vår nästa serie solpaneler kommer vi att installera en avledare som kommer att använda strömmen för att värma upp vårt vatten och förhoppningsvis minska vår användning av olja avsevärt.

Det sista och viktigaste som alla behöver göra är zonindelning. Detta görs med smarta termostatkontroller, som kan ställas in för att värma olika rum till olika temperaturer vid olika tidpunkter. De flesta har ett värmesystem som antingen är på eller av vilket inte är särskilt effektivt.

Finns det några projekt som du tror att TESUP kan samarbeta med dig om?

Det som skulle vara helt briljant är om du kunde hjälpa till med Dashboard-projektet. Tanken är att mäta och övervaka energiproduktion och förbrukning med en enda plattform. Jag tror att människor som har gått över till förnybart kämpar för att kontrollera hur mycket energi de producerar och att optimera sin användning till de tider på dygnet då det kommer att ha lägst miljöpåverkan. Om TESUP kunde initiera det här instrumentpanelsprojektet skulle det vara briljant.

Det är en mycket bra idé och det skulle vara nästa steg i ett av de FoU-projekt vi för närvarande arbetar med, vilket är molnövervakningsprojektet. I våra nästa generations vindkraftverk siktar vi på att ha detta molnsystem där kunderna kommer att kunna se energigenereringsdata beroende på vindhastigheterna vid olika tider på dygnet. De kommer också att kunna hantera och skicka kommandon för att starta och stoppa sina vindturbiner. Att lägga till förbrukningsdata är också en mycket bra idé och kan vara vårt nästa steg efter att vi slutfört den första versionen av projektet.

Jag tycker att det är ett riktigt bra första steg. Ju mer data du kan ha i denna övervakningsplattform, desto mer användbart är det för människor att hantera sin energiproduktion och -förbrukning.

Tack Julia för denna idé. Sist men inte minst, eftersom du har varit miljöpartist i många år och vi värdesätter verkligen din åsikt; hur tror du att saker och ting har förändrats sedan du började i miljörörelsen och ser du optimistisk på framtiden?

Nåväl, jag börjar med det positiva. Det är fantastiskt hur mycket mer medvetenhet det finns idag än vad det var när jag började. Förr fanns det inte alls på folks radar. Företag kände sig ganska oengagerade eftersom de inte kände att det fanns något de verkligen kunde göra. Men idag är konceptet att verkligen engagera sig i företag och motivera dem att göra saker fantastiskt.

Något som inte är riktigt bra är att de flesta företag fortfarande är det ser på att göra mindre dåliga än de gjorde tidigare. De försöker minska sina utsläpp och använda mindre energi. Men det vi verkligen vill är att företagen ska titta på hur de kan göra mer nytta. Det innebär att inte bara titta på vad de gör inom sin egen verksamhet, utan att titta på hela deras affärsmodell. De borde ha en vision om vilken typ av värld de vill leva i och sedan ta reda på hur de som företag ska skapa den världen och göra en positiv skillnad för planeten.

Detta är ett mycket mer visionärt tillvägagångssätt och vi behöver mer av det. Som du sa i din inledning, jag håller många tal till företag och ibland blir jag så frustrerad när de säger att vi är skyldiga att göra det på grund av lagstiftning eller att vi ska försöka nå noll till 2050 Men de behöver mer kreativitet och holistiskt tänkande om själva verksamheten, vad de gör och hur de kan förändra världen till det bättre. Vi är alla en del av den processen och vi måste tillämpa detta tänkande i vår egen livsstil och våra verksamheter.

Tyvärr gör de flesta företag inte detta uppriktigt än. De gör det på grund av sina årliga mål för aktieägarna. Det borde ske en fullständig tankeställning.

Du frågade mig hur optimistisk jag var. Jag är generellt sett en mycket optimistisk person men under de senaste åren har jag börjat känna mig ganska pessimistisk om vad som händer med vår planet. Jag gick upp till COP 26 i Glasgow och det var bara en påminnelse om hur mycket skada vi gör, hur snabbt allt händer och hur små framsteg vi gör som värld när det gäller vad vi behöver göra.

Men det är verkligen härligt att kunna föra mina tankar till er och uppmuntra TESUP - Ett företag som ser på en visionär väg framåt. Det gläder mig att du gör inhemska vindkraftverk till ett hållbart alternativ – och jag hoppas verkligen att du kommer att kunna hjälpa många av oss att göra skillnad och avsevärt minska vårt koldioxidavtryck.

Tack Julia, det har varit ett nöje att få en intervju med dig. Finns det något du vill lägga till?

Jag är väldigt angelägen om att hålla dig uppdaterad om mina framsteg med utbyggnaden av hemenergisystemet. Tack för att du hittade mig och ser fram emot att höra om TESUP och dess nätverk.

Vi kommer definitivt att göra det, tack så mycket för att du delar dina tankar med oss ​​i full ärlighet. Ser fram emot vår uppföljande intervju mot sommaren.

Stort tack till våra värdefulla kunder och bloggläsare för att ni läst vårt samtal med Julia. Vi hoppas att det hjälper dig och andra att bli inspirerade och vidta fler positiva åtgärder för vår planet. Fortsätt följa oss för våra framtida intervjuer med viktiga miljöpartister från hela världen.