autumn

Falsk höst

Hösten har kommit tidigare än någonsin i år.

Med den globala uppvärmningen, precis som alla andra levande varelser, påverkas också träd av värmeböljor . Hög värme har allvarliga effekter på träd. En av dem är på lövnivå. Fotosyntesen minskar, den fotooxidativa stressen ökar, löv tappar och tillväxthastigheten för kvarvarande löv minskar. När ett träd möter värmeböljor och negativa effekter av värmestress kan det leda till dödlighet. Även om vissa trädarter visar tolerans mot termisk stress, är de fortfarande under påverkan av klimatförändringar. Överdriven värme kan orsaka minskad tillväxt, bladutveckling och bladarea. Så de direkta effekterna av hög temperatur kan vara allvarliga. Värmeböljorna, både vad gäller antal och intensitet, har ökat under detta århundrade och det verkar som att de kommer att fortsätta att öka.

Låt mig berätta om trädens överlevnadsmekanismer. Träd kan passera vatten från sina löv till luften. Detta kan göra att luftbubblor bildas i kanalerna som leder från rötterna till bladen. Dessa bubblor bryter kedjan av vattenmolekyler som krävs för att hålla vattnet i rörelse uppåt genom ett träd.

Träd reagerar på hög värme som stänger öppningarna i sina löv för att begränsa vattenförlusten. Genom att göra detta stängs deras förmåga till fotosyntes. De behöver svalka för att kunna göra mat.
Varför ska vi skydda träden?


Föreställ dig själv en sommardag, en väldigt varm dag, du är ute och letar efter en skugga för lättnad. Då hittar du en skugga av ett träd, ett skydd mot värmen. Men hur är det med träden? De utsätts för direkt solljus. De försöker överleva i växlande temperaturer och klimatförändringar. De kan sänka lufttemperaturen i städer till livräddande grader. De minskar också efterfrågan på el för grader genom att hjälpa till att undvika potentiella strömavbrott under värmeböljor och spara pengar och utsläpp.

Träden är under stress

Naturligtvis ligger det i deras natur att falla löv på hösten. De gröna i bladen ger vika för röda, gula, apelsiner och bruna när trädet drar tillbaka sockerarterna i sina grenar och stam. Ändå är det inte normalt att de fäller sina löv tidigt. Brist på regn, har en mycket torr sommar så löv faller från träd och träd går överlevnadsläge tidigt. I Storbritannien var det i somras över 40 grader. Och i somras berövades miljontals träd vatten och fällde sina löv tidigt för att spara socker och vatten. Enligt experterna är tidig höst ett tecken på stress, eftersom träd försöker behålla fukten mitt i den skyhöga värmen och låga nederbörd. De fäller sina löv i förtid för att spara vatten och energi.

Så du förstår, allt handlar om överlevnadsinstinkt, de försöker skydda sig själva. Vi bör ta vårt ansvar och tänka på träd, använda el och icke-förnybar energi. För de är alla kopplade till varandra. Börja generera ren energi och åtminstone gör du något för naturen!