Daylight Saving Time

Sommartid

Har du ställt tillbaka klockan en timme?

Oroa dig inte eftersom många enheter, t.ex. datorer och mobiltelefoner, återställer sig själva automatiskt.Sommartid innebär att man flyttar fram klockan en timme från normaltid under sommarmånaderna och ställer tillbaka den igen på hösten.

På lördagskvällen ställdes klockan om igen från sommartid till centraleuropeisk tid. Från och med nu kommer du att vakna med solljus.

Sommartid innebär att man flyttar fram klockan en timme från normaltid under sommarmånaderna och ställer tillbaka den igen på hösten.

Syftet med att ställa om klockorna har varit att spara energi sedan mitten av 1700-talet. Benjamin Franklin är grundaren av sommartiden. Fransmännen använde sommartid på grund av en oljekris och tyskarna använde sommartid som en krigsåtgärd för att spara energi.

Mer energi används på vintern. På grund av prisexplosionen på energimarknaden är det mycket viktigt att spara energi. Vi måste värma upp rummen och mer el används för att lysa upp de längre, mörkare timmarna på dagen. Att ställa om från sommar- till vintertid sparar alltså energi. På sommaren är kvällarna ljusare under längre tid och därför sparar vi en timmes el genom att ställa om tiden.

Njut av vinterdagarna och sommartiden!