equinox

Höstdagjämning: höstens första dag

Är det bara jag eller känner alla sig coola? Hösten har redan kommit. Även om 1 september verkar vara höstens första dag, officiellt eller så kan man säga i geografisk terminologi är den 23 september den första dagen. Och den har ett coolt namn för den dagen, dagjämning. Låt oss ta reda på mer om detta.

Idag är det den 23 september dagjämningen, med andra ord officiellt höstens första dag. Vid dagjämningen går solen upp direkt i öster och går ner direkt i väster. Solen korsar jordens ekvator och det kallas soldagjämning. Den dagen verkar solen gå upp rakt österut och rakt västerut. Jämlikheten mellan dag och natt inträffar två gånger om året, den 21 mars och den 23 september inträffar dagjämningar. När solens strålar träffar ekvatorn vinkelrätt, där cirkeln av upplysning passerar.

Ordet dagjämning kommer från det latinska ordet aequus som betyder lika och ordet noctis, nox som betyder natt. Så på dagjämningen är dagtid och natt nästan lika.

Den 23 september anses vara början på våren på södra halvklotet och hösten på norra halvklotet. Du kan njuta av dagen och natten lika mycket. Det är samma tid för natten och dagen så spendera denna unika dag klokt.

På norra och södra halvklotet faller solens strålar i en vinkel på 90° mot ekvatorn vid middagstid. Skugglängden är noll vid ekvatorn. Från detta datum börjar solens strålar falla vinkelrätt mot södra halvklotet. Från detta datum börjar nätterna bli längre än dagarna på norra halvklotet. På södra halvklotet händer det motsatta. Detta datum är början av hösten på norra halvklotet och början av våren på södra halvklotet. Upplysningscirkeln tangerar polen. Solen är synlig vid båda polerna detta datum. Dag och natt är lika på jorden. Detta datum är början på 6 månaders natt på Nordpolen och början på 6 månaders dag på Sydpolen.

Det är skillnad på solståndet och dagjämningen, de är faktiskt helt motsatta. Dagjämningar är på datumen 21 mars och 23 september medan solståndet är den 21 juni - den längsta dagen på året som början av sommaren och 21 december - den kortaste dagen på året som slutet av vintern.Vi har nämnt sommarsolståndet i en av våra tidigare bloggar som du kan lära dig mer om. https://www.tesup.co.uk/post/the-most-productive-summer-solstice-with-tesup

Vet du också att denna dag i Japan firas som en allmän helgdag? Den här dagen är skolor och offentliga kontor stängda och avstängda för arbetare. I deras kultur firas höstdagjämningen med Higans tradition. De minns avlidna släktingar och årstidernas gång.Efter idag på södra halvklotet börjar dagarna bli längre än nätterna och på norra halvklotet är det tvärtom. Detta datum är början av våren på södra halvklotet och början av hösten på norra halvklotet. Skaffa dig en av Tesup-produkterna och gör dig redo för de kommande svala höstdagarna för dem som bor på norra halvklotet och vårdagar för dem på södra halvklotet!