solar micro grid

En inspirationshistoria: Solar Microgrid blev en stads livlina i Blackout-utsatta Puerto Rico

En dag bestämde sig en bageriägare i Puerto Rico för att generera sin egen el och det är så här historien börjar...

Puerto Rico är ett amerikanskt territorium med 3,2 miljoner invånare och har någon av de dyraste och minst pålitliga elektriciteterna i landet. I Castañer där hon bor går strömmen tre eller fyra gånger i veckan. 2017 lämnade orkanen Maria delar av ön i mörker i nästan ett år. Castañer blev utan ström i åtta månader.
Som om pengarna hon betalade för sin elräkning inte räckte, så är det också på grund av ständiga avbrott och spänningsfluktuationer som hon kände att hon behövde göra något stort för att lösa detta problem. Det var då hon bestämde sig för att engagera sig i mikronätsprojekt där hon kunde producera och sälja el till andra. Hon monterade 51 solpaneler på sitt tak och matade en bank med industribatterier och växelriktare inne i en skönhetssalong tvärs över gatan. Därifrån flödade elen till det amerikanska postkontoret, en glassbar, en privat bostad och en laddare för elfordon.
Med detta projekt betalar hon en avgift för lägenheten på 771 USD medan hon brukade betala mer än 1 000 USD i månaden för el. Mikronät tillför inte bara ett lager av redundans till systemet utan är ett effektivt sätt att dra in mer förnybar energi.
Föreställ dig att så många människor kan generera förnybar energi i städer som Castañer, det skulle inte finnas några spänningsfluktuationer eller strömavbrott. Så du kan också vara en inspirationshistoria, varför inte?